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45 ENGINEERING 

La.Rev.Stat. 37:701 

Pursuant to La. Rev.Stat. 37:701 (C), a person who is an 
employee of a finn engaged in industrial operations and is 
performing seivices within the state of Louisiana in the course 
and scope of the business of said finn is exempt from the 
licensing requirements of Chapter 8 of Title 37 of the Louisiana 
Revised Statutes, subject to being under the responsible charge 
of a professional engineer as provided by La.Rev.Stat. 37:682. 

Your request for an Attorney General's Opinion has been assigned to me for research 
and reply. On behalf of the Louisiana Professional Engineering and Land Surveying 
Board ("Board"), you have asked for our office's opinion on a matter related to 
La.Rev.Stat. 37:701 (C). Specifically, your opinion request presents three (3) different 
scenarios and asks for our office's opinion as to how La.Rev.Stat. 37:701 (C) applies to 
those scenarios. In essence, you ask for our opinion as to whether the Board has 
jurisdiction or authority over the individual described in each of the three (3) scenarios. 
The three (3) scenarios are as follows: 

(1) An employee of a firm engaged in industrial operations (an "Industrial Firm") 
provides engineering services (other than civil engineering) only to the Industrial 
Firm and only on the premises of the Industrial Firm. 

(2) An employee of an Industrial Firm provides engineering services (other than 
civil engineering) only on the premises of the Industrial Firm, but either (a) 
engineering services are provided to customers of the Industrial Firm or to other 
persons or (b) the product of engineering services is sent off the premises of the 
Industrial Firm. 

(3) An individual not employed by an Industrial Firm provides engineering 
services to one or more Industrial Firms. 

La.Rev.Stat. 37:701 (C) provides the following: 

§ 701 . Public and private work; application of provisions 
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C. This Chapter shall not apply to, affect, interfere with, or in any way 
regulate employees of firms engaged in industrial operations, including but 
not limited to producing, processing, manufacturing, transmitting, 
distributing, or transporting, when performing services within the state of 
Louisiana in the course and scope of the business of said firms or affiliates 
thereof. In the event any of the activities set forth in this Subsection shall 
fall within the definition of practice of engineering as defined in R.S. 
37:682, such activities shall be under the responsible charge of a 
professional engineer. However, this Subsection shall not apply to 
persons practicing civil engineering or land surveying, who must at all 
times comply with the provisions of this Chapter. 

The Chapter referenced by La.Rev.Stat. 37:701 (C) is Chapter 8 of Title 37 of the 
Louisiana Revised Statutes. Chapter 8 is entitled "Professional Engineering and 
Professional Surveying" and generally provides for the licensure and regulation of 
professional engineers and land surveyors in the State of Louisiana. Our reading of 
La.Rev.Stat. 37:701 (C) reveals that for certain employees of firms engaged in industrial 
operations, those employees are exempt from the licensure and regulatory provisions of 
Chapter 8. 

As such, with respect to the first scenario wherein an employee of an Industrial Firm 
provides engineering services (other than civil engineering) only to the Industrial Firm 
and only on the premises of the Industrial Firm, it is the opinion of this office that such 
an employee would not be subject to the licensure and regulatory provisions of Chapter 
8, provided such an employee would be under the responsible charge of a professional 
engineer. 1 In our view, such a person would be considered an employee of a firm 
"engaged in industrial operations ... . performing services within the state of Louisiana in 
the course and scope of the business of said firms or affiliates thereof." Accordingly, 
pursuant to the plain language of La.Rev.Stat. 37:701 (C), such an employee would not 
be required to obtain a license, nor would their actions be subject to the authority or 
jurisdiction of the Board. 

With respect to the second scenario, wherein an Industrial Firm employee provides 
engineering services (other than civil engineering) only on the premises of the Industrial 
Firm, but either the engineering services are provided to customers of the Industrial 
Firm or to other persons, or the product of engineering services is sent off the premises 
of the Industrial Firm, it is also the opinion of this office that such an employee would not 

I LAC Title 46:LX1§105(A) provides that the phrase "under the responsible charge of a professional 
engineer" is defined as (a) the work performed by a professional engineer, duly licensed under the 
provisions of the Chapter; or (b) the work reviewed and approved by a professional engineer, duly 
licensed under the provisions of the Chapter, who is authorized to direct changes to the engineering work, 
or (c) the work performed in accordance with a system of engineering practices approved by a 
professional engineer, duly licensed under the provisions of this Chapter. 
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be subject to the licensure and regulatory provisions of Chapter 8, provided such an 
employee would be under the responsible charge of a professional engineer. As before, 
in our view, such a person would be considered an employee of a firm "engaged in 
industrial operations .... performing services within the state of Louisiana in the course 
and scope of the business of said firms or affiliates thereof. " Accordingly, pursuant to 
the plain language of La.Rev.Stat. 37:701 (C), such an employee would not be required 
to obtain a license, nor would their actions be subject to the authority or jurisdiction of 
the Board. 

With respect to the third scenario, wherein an individual not employed by an Industrial 
Firm provides engineering services to one or more Industrial Firms, it is the opinion of 
this office that such a person would be subject to the licensure and regulatory provisions 
of Chapter 8 and would be required to obtain a license. In our view, such a person 
would not be able to take advantage of the exemption provided by La.Rev.Stat. 
37:701 (C). 

We trust this adequately responds to your request. However, if our office can be of 
further assistance, please do not hesitate to contact us. 

Yours very truly, 

JAMES D. "BUDDY" CALDWELL 
ADORN NERAL 
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