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Louisiana Professional Engineering 
and Land Surveying Board

Order/Ruling Number:
____________________

Subject Reference:
________________
________________

1. Name of Petitioner: __________________________________________________________
Address: __________________________________________________________________
Telephone No.: _____________________________________________________________
Email: ____________________________________________________________________

2. List all statutes, rules or orders of the Board to which this petition relates: 
__________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________.

3. Clearly and concisely state all the facts necessary to show the manner in which the 
petitioner is aggrieved by the statute, rule or order or by its potential application, or in which 
the petitioner is uncertain of its effects: __________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________.

4. Clearly and concisely state the declaratory order or ruling requested by the petitioner: 
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________.

5. State whether the petitioner has an application or is involved in a disciplinary or 
enforcement investigation or proceeding, or in any other matter which is presently pending 
before or under consideration by the Board.  If so, explain in detail: ___________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________.

6. State whether the declaratory order or ruling requested by the petitioner relates to, is similar 
to or is connected with any pending litigation or with any disciplinary or enforcement 
investigation or proceeding presently pending before or under consideration by the Board.  
If so, explain in detail: _______________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________.

Signature of Petitioner: _____________________________________Date: ___________________

Petition for Declaratory Order and Ruling

Mitchell P. Wyble, P.E. on behalf of Lafayette Consolidated Government

P.O. Box 4017-C, Lafayette, LA 70502

337-291-8542

mwyble@lafayettela.gov

La. R.S. 37:698(A)(6), to wit LAC Title 46:LXI§2907

At current practice the consultants performing work for LCG believe they

are required by law to set all monuments along the newly acquired right of way due to the fact that an individual plat acquiring

the right of way has been produced and is recorded. LCG is of the opinion that only those points on tangent or along the curve

of the acquired right of way need to be staked immediately upon acquisition of the right of way being right of way maps are also produced.

LCG is requesting that the Board determine whether or not all monuments must be set immediately upon acquisition of the

acquired right of way for all properties affected or is it allowable to set only those monuments defined by the new right of way

line which has become LCG property. In other words do the corners of adjacent properties have to be set also prior to construction.

Petitioner does not have an

application or is involved in a disciplinary or enforcement investigation or proceeding or in any other matter which is presently

pending before or under consideration by the Board.

The requested declaratory order or ruling is not connected with any pending litigation or any

disciplinary or enforcement investigation or proceeding presently pending before or under consideration by the Board.

February 6, 2015



LOUISIANA PROFESSIONAL ENGINEERING 
AND LAND SURVEYING BOARD 

9643 Brookline Avenue, Suite 121 
Baton Rouge, Louisiana 70809-1433 

RULING ON PETITION FOR DECLARATORY ORDER 

RULING NO. 2015-1 

1. 

On February 6, 2015, Mitchell P. Wyble, P.E. ("Petitioner") filed with the Louisiana 

Professional Engineering and Land Surveying Board (the "Board") a petition for declaratory 

order and ruling pursuant to LAC Title 46:LXI§727. 

2. 

Petitioner states that professional land surveyors performing work for the Lafayette 

Consolidated Government believe they are required by law to set monuments at the intersecting 

property comers of all tracts of land which adjoin a strip of land acquired, or to be acquired, in 

fee for use as a road or street right-of-way; however the Lafayette Consolidated Government 

believes that said professional land surveyors are only required to set monuments at the points 

which define the boundaries of the new road or street right-of-way. 

3. 

Petitioner seeks a declaratory order as to whether a professional land surveyor is required 

to set monuments (a) at the intersecting property comers of all tracts of land which adjoin the 

new right-of-way or (b) only at the property comers of the new right-of-way, i.e., the points 

which define the boundaries of the right-of-way. 
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4. 

LAC Title 46:LXI§2901(C) provides as follows: 

A boundary survey in this state shall only be performed by a professional land 
surveyor, licensed pursuant to the laws of this state, or persons under his/her 
responsible charge. The professional land surveyor shall at all times comply with 
the provisions of the licensure law and the rules of the board. 
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5. 

LAC Title 46:LXI§2903(A) defines a "comer" as: 

a point on a land boundary at which two or more boundary lines meet. It is not 
the same as a monument, which refers to the physical evidence of the comer's 
location on the ground. 

6. 

LAC Title 46:LXI§2903(A) defines a "monument" as: 

a physical object or structure which marks the location of a comer or other survey 
point. In public lands surveys, the term corner is employed to denote a point 
determined by the surveying process, whereas the monument is the physical object 
installed, or structure erected, to mark the comer point upon the earth's surface. 
Monument and comer are not synonymous, though the two terms are often used in 
the same sense. 

7. 

LAC Title 46:LXI§2907(A) defines a "property boundary survey", in part, as: 

a survey which, after careful study, investigation, and evaluation of major factors 
influencing the location of boundaries, results in the deliberate location or 
relocation on the ground of, and the recovery or installation of monuments that 
define the location and extent of, one or more boundaries. 

8. 

LAC Title 46:LXI§2907(C) provides, in pertinent part, as follows: 

A property boundary survey shall result in the recovery, establishment or 
reestablishment of monumented comers and points of curvature and tangency. 
Reference monuments shall be established or reestablished when required by 
these standards (see Subsection E, "Monuments"). 

9. 

LAC Title 46:LXI§2907(E) provides, in pertinent part, as follows: 

The professional land surveyor shall set monuments at all boundary or lot comers, 
including points of curvature and points of tangency unless monuments already 
exist or cannot be set due to physical obstructions. 

ORDER 

After due consideration of the petition for declaratory order and ruling filed by Petitioner 

and after discussion by the Board during its meeting on March 16, 2015: 
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IT IS THE RULING of the Board that: 

10. 

The term "comer" refers to the intersection of two boundary lines belonging to the tract 

of land being surveyed. It does not refer to the intersection of a boundary line of an adjoining 

tract of land with a boundary line of the tract of land being surveyed. 

11. 

When performing a property boundary survey of a strip of land acquired, or to be 

acquired, in fee for use as a road or street right-of-way, a professional land surveyor shall set 

monuments at the property comers of the new right-of-way, i.e., at every point where changes in 

the alignment of the right-of-way occur, including points of curvature and points of tangency of 

curves. There is no requirement in the Board's laws or rules that monuments be set at the 

intersecting property comers of tracts ofland which adjoin the new right-of-way. 

12. 

When performing a property boundary survey of a strip of land acquired, or to be 

acquired, in fee for use as a road or street right-of-way, the Board recommends that a 

professional land surveyor also set monuments at other intermediate points along curves and 

tangents, such as not more than one thousand (1,000) feet apart on curves and not more than one 

thousand five hundred (1,500) feet apart on tangents (as is the long-standing practice of the 

Louisiana Department of Transportation and Development). 

13. 

In connection with a property boundary survey of a strip of land acquired, or to be 

acquired, in fee for use as a road or street right-of-way, monuments shall only be installed under 

the responsible charge of a professional land surveyor. 
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THUS DONE at Baton Rouge, Louisiana, on the 16th day of March, 2015. 

LOUISIANA PROFESSIONAL ENGINEERING 
AND LAND SURVEYING BOARD 

By:~~~ 
THEODORE H. THOMPSON,P.E.,Chairan 
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